Edgley Design Menu
  • 1 Godson St

    This building is the only standalone house within the Godson Street Development.  1 Godson Street

    The house centres around a raw steel staircase that rises up through the house, connecting the kitchen dining area on the ground floor with the living space above, whilst the open treads allow light and views to filter through.

    The ground and basement levels are built from concrete forming a pedestal on which the sculptural upper storey floats.

    This upper floor is an angular freeform living space with lightweight construction from timber and metal.  The split roof floods the space with north light giving a striking sense of space and volume while a huge speaker window captures afternoon sunlight.  A second window affords views down the street.

    For the interior of the house we designed a series of bespoke machine and handcrafted joinery pieces, including the steel staircase, the bespoke kitchen, and the birch plywood and valchromat cabinets in the living room.

    Completed 2016

    Godson Street_Jack Hobhouse_030_highres
  • Ardlui Road

    This new build house and artist’s studio in South London replaces a set of old garages.

    The starting point for the house was a commitment to retain the three existing trees; a lime, a birch and a plum.  Each tree formed a small garden zone, relating to different parts of a function of the house and studio.

    The single storey house itself is pulled back from the street to create a buffer zone. The roof rises dynamically in the middle of the site, protecting the amenity of the neighbours while creating an internal, spacial sense of drama. Full height glazing connects the interior to the garden in a typical manner, while the sunken studio looks out over the garden from a worm’s eye view.

    The materiality and detailing of the house attempts to reference the historical features of the local Victorian housing stock. Artist Robert Dawson has designed a permanent exterior tile art installation to give the project an original identity.

    View 1 1
  • Richmond Avenue

    This ground floor and basement extension replaced a cold and leaking conservatory.

    The extension was articulated as a two storey black timber box, punctuated at ground floor level with a large, two-sided panoramic window. The roof is cantilevered from two narrow walls to allow for a glass-to-glass corner, maximising the views over the garden, with a large sliding door connecting the inside and outside.

    A roof-light was inserted where the extension meets the existing house to bring light into the depth of the plan with pale finishes enhancing the sense of light and space.

    Completed 2013

    Richmond Avenue portfolio tile
  • Cadogan Cafe

    Our proposal for Cadogan Cafe aims to improve the social function and attractiveness of Duke of York square in Chelsea. The café is a bold and distinct formal proposition, framed by and reacting to the particular scale, proportion and environmental conditions of the historic site.

    Recessed landscaping extends the café’s seating into the surrounding pavement. The dynamic shading system is a shifting sculptural form, appearing to hover above a transparent, glazed base. In winter, shading elements enclose a space on top of the café, unfolding in summer to reveal a platform for public art.

    In response to the RBKC Cultural Placemaking strategy, the café has a sculptural presence in its own right, but is also a flexible platform for a range of collaborative arts programmes.

    Cadogan Cafe
  • Pear Tree House Chandelier

    Taking the architectural detailing of the project into the interior we went onto site and hand fabricated two chandeliers, constructed from leftover gold aluminium sections from the cladding, hang in the double height void spaces at either end of the glass link.

    NW - Pear Tree House 41
  • Hidden Annexe

    Situated in NW London, the project is for a self contained nanny flat built underneath the garden.

    A concrete shell is inserted below ground, with a glass cube dropping from the garden down into the space to bring in light and air. This creates both a very private, introspective space, and also orientates sight lines to the rear of the garden, away from the rear of the terraced houses.

    The garden is then reinstated over the top in three landscaping zones, with a low level patio adjacent to the basement bedroom, steps up to a decked area and a grass area beyond with deep planting to the rear.

    Completed 2009

    hidden annexe portfolio tile
  • Tibits

    Tibits award-winning vegetarian restaurant, located on Heddon Street, employs a ‘pay by the weight’ food concept to encourage self-awareness of consumption and reduce waste. Architecture practice Edgley Design have embraced this spirit by reusing waste products from the restaurant for their installation.
    Empty glass wine bottles, are creatively re-imagined to form something new and beautiful. Reinforcing tibits weight concept, and the idea of cooking using heat to transform ingredients, the glass bottles are melted and then re-cast in the form of cooking weights, each glass cast representing the weight of an average tibits meal. These glass weights are then suspended on a grid of steel cables to create a shimmering array which animates the shop window, enticing people into the restaurant from the street.

    External
  • Fibre Optic Chandelier

    The 3 storey chandelier, throwing light and reflections around the stairwell, was handmade by the architects on site, using 580m of fibre optic cable and slivers of acrylic, as a modern interpretation of a classic cut glass chandelier.

    The most striking feature is the staircase – made with a lasercut steel stringer, the stair is 60mm thick and the stringers are end-supported only, with a gap to the sides that gives the impression of the stairs floating unsupported. The stair is faced top and bottom with walnut, giving an Escher-like illusion of an impossible stair viewed up from below.

    0709 chandelier bottom