Three Gardens

 

Three Gardens

This new build house and artist’s studio in South London replaces a set of old garages. The starting point for the house was a commitment to retain the three existing trees; a lime, a birch and a plum.  Each tree formed a small garden zone, relating to different parts of a function of the house and studio.

The single storey house itself is pulled back from the street to create a buffer zone. The roof rises dynamically in the middle of the site, protecting the amenity of the neighbours while creating an internal, spacial sense of drama. Full height glazing connects the interior to the garden in a typical manner, while the sunken studio looks out over the garden from a worm’s eye view.

The materiality and detailing of the house attempts to reference the historical features of the local Victorian housing stock. Artist Robert Dawson has designed a permanent exterior tile art installation to give the project an original identity.

MediumJenny Leary