Edgley Design Menu
  • Ash Tree House

    The proposal is for a new-build 4 bedroom family home behind a row of large Victorian houses in the Muswell Hill Conservation Area, north London. The modern, contemporary, open plan upside down dwelling is informed by the steeply sloping site, receding into the bank to reduce its impact on the neighbouring properties whilst embracing and supporting the old large ash tree.

     

    The house is approached between two existing Victorian houses along a long driveway. The proposed home appears as a small, dark, vertically clad single storey volume with veiled windows. This appearance reduces the visual impact and protects the privacy of the occupants and the surrounding neighbours. Upon entering, the two storey space reveals itself through a descending double height staircase top lit by a dramatic long rooflight giving views to the old large ash tree. This storey houses the bedrooms and the entrance hall.

     

    The lower ground space is articulated as an open space made of concrete planes, resisting the forces of the surrounding bank, retaining the ash tree and supporting the lightweight timber construction above. The open plan kitchen, dining and living room revolve around a large private courtyard, with a study, utility and plant room accessed off the main space. A large glass roof over the kitchen creates a strong yet submissive relationship to the large old ash which rises majestically above. The two main roofs of the building are green roofs, promoting biodiversity and improving the neighbour’s outlook.

    Perspective Aerial - NE_web
  • PORTAL HOUSE

    Edgley Design recently gained planning approval for this modern, open plan five bed family home. The project will replace an existing Edwardian house to make better use of the available floor area and so providing more amenity for the occupants.

    The front façade interprets the street’s more traditional appearance in a contemporary way by breaking down its scale with framed set-backs as well as different materialities.

    In contrast, the rear façade of the building has a much more modern appearance. The living areas at ground floor level open up to the long stretched rear garden via generous glass and sliding door elements.

    A generous staircase, dramatically lit from the very top of the roof, connects the house from it’s basement all the way up to the second floor, which lies within the pitched roof space.

    Rear view 170426 web
  • Godson Street

    Godson Street is a Community Joint Venture project in collaboration with Spaced Out Architecture in Islington, London. The three partner groups, led by Jake Edgley (director of Edgley Design), Chris Joannou (CKS partnership) and James Engel (director of Spaced Out Architecture) were neighbours of the vacant site, and formed a JV partnership to buy and develop the scheme.

    The brief was to create a mixed-use building which would meet the varying needs of the JV partners; expressing the individuality of stakeholders while bringing this ‘difference’ together in a harmonious overall scheme.

    Five mixed use buildings are created, with commercial space to ground and basement and residential apartments above, and a townhouse to the north.

    Completed 2016

    160202_Edgley_GodsonSt_002_brass edited
  • Pear Tree House

    The concept for this backland house in South East London began with a 100 year old pear tree, a remnant of the site’s history as a Victorian fruit orchard. The house has been built around this tree in two volumes, linked by a glass walkway. Pear Tree House

    The clients wanted to preserve the character of the site and evoke its history through the building. To this end there is a simple aesthetic concept to emphasis the vertical articulation of the building with views through the building defined by slender vertical elements which echo the experience of looking through trees.

    Board marked concrete to the ground floor walls supports a timber box at first floor, with openings framed by gold aluminium trims.

    Completed 2014

    03_EdgleyDesign_PearTreeHouse
  • 1 Godson St

    This building is the only standalone house within the Godson Street Development.  1 Godson Street

    The house centres around a raw steel staircase that rises up through the house, connecting the kitchen dining area on the ground floor with the living space above, whilst the open treads allow light and views to filter through.

    The ground and basement levels are built from concrete forming a pedestal on which the sculptural upper storey floats.

    This upper floor is an angular freeform living space with lightweight construction from timber and metal.  The split roof floods the space with north light giving a striking sense of space and volume while a huge speaker window captures afternoon sunlight.  A second window affords views down the street.

    For the interior of the house we designed a series of bespoke machine and handcrafted joinery pieces, including the steel staircase, the bespoke kitchen, and the birch plywood and valchromat cabinets in the living room.

    Completed 2016

    Godson Street_Jack Hobhouse_030_highres
  • Ardlui Road

    This new build house and artist’s studio in South London replaces a set of old garages.

    The starting point for the house was a commitment to retain the three existing trees; a lime, a birch and a plum.  Each tree formed a small garden zone, relating to different parts of a function of the house and studio.

    The single storey house itself is pulled back from the street to create a buffer zone. The roof rises dynamically in the middle of the site, protecting the amenity of the neighbours while creating an internal, spacial sense of drama. Full height glazing connects the interior to the garden in a typical manner, while the sunken studio looks out over the garden from a worm’s eye view.

    The materiality and detailing of the house attempts to reference the historical features of the local Victorian housing stock. Artist Robert Dawson has designed a permanent exterior tile art installation to give the project an original identity.

    View 1 1
  • Wrap House

    This scheme in Surrey involved the ‘upcycling’ of a 1960s house which was in a poor state of repair, remodelling the internal arrangement of the house, reinsulating the envelope, and re-articulating its strong external forms with a reflective stainless-steel cladding. This created a stronger connection with the beautiful surroundings both internally and externally.

    The building was cold and prone to leaks, with a dysfunctional conservatory that was hot in summer and freezing in winter. A lack of spatial coherence and connection to the surrounding landscape also affected the enjoyment and functionality of the house- in particular the bedroom wing presented an austere blank wall to the garden.

    Our initial brief was to rebuild the conservatory and re-zinc the roof, however we advised the client that the same funds could be used to re -imagine the entire house, if the conservatory was demolished and the metal cladding used for the walls instead of the roof.

    Despite the disjointed and dilapidated appearance, the underlying forms of the building were dynamic, and we carefully re-articulated these forms, accentuating them by extruding the roof overhangs to create solar shading. The main forms were wrapped in stainless steel to reflect the landscape and create a colourful, shimmering, envelope. To the garden elevation, large expanses of glass and a promenading corridor were inserted to improve the connection to the landscape.

    Completed 2014

    wrap house rear elevation
  • Ashley House

    The proposed new build family house replaces an uninhabitable existing dwelling, located in the Green Belt in Burchett’s Green, Buckinghamshire.

    The intention is for the house is to complement its surrounding context, referencing the local materials and implementing them in a subtle, modern way.

    The solid appearance of the ground floor will accommodate the more public spaces; whereas the bedrooms and bathrooms are located on the upper level, which is broken up into two timber clad volumes. Living and dining areas orientate to the south facing rear garden, which leads onto the generous terrace via glass sliding doors. An overhanging roof enables the public living spaces to expand outside and further provides shade for the south facing terrace.

    Rear view 02 low res
  • Halliford Street

    The proposal is for a detached 2-storey new build home with a lowered ground floor, creating a sensitively scaled, modern small home which is harmoniously integrated within the existing built context.

    The concept is to re-interpret the compositional elements of the Georgian buildings in the immediate context, with a white rendered element forming a base to the building, and a darker brick clad volume to the upper storey which is composed to reflect the proportion and materials of the brick upper stories of adjacent buildings.

    Halliford St Front elevation (high)