Edgley Design Menu
  • Godson Street

    Godson Street is a Community Joint Venture project in collaboration with Spaced Out Architecture in Islington, London. The three partner groups, led by Jake Edgley (director of Edgley Design), Chris Joannou (CKS partnership) and James Engel (director of Spaced Out Architecture) were neighbours of the vacant site, and formed a JV partnership to buy and develop the scheme.

    The brief was to create a mixed-use building which would meet the varying needs of the JV partners; expressing the individuality of stakeholders while bringing this ‘difference’ together in a harmonious overall scheme.

    Five mixed use buildings are created, with commercial space to ground and basement and residential apartments above, and a townhouse to the north.

    Completed 2016

    160202_Edgley_GodsonSt_002_brass edited
  • Rubber House

    The proposal was to knock down the owner’s existing studio, and rebuild an artist’s studio with better facilities, as well as a separate two bedroom house all within the same footprint.

    The concept for the studio is for a shiny metal box, as a domesticated re-interpretation of an industrial shed.  The industrial material reflects the working nature of the studio, while this is offset by minimal detailing to give the shell a domestic quality and scale

    The main volume of the house is articulated as a black rubber clad box, tactile and seamless, in sharp contrast to the rambling greenery of the surrounding sites.  A wall wraps around this as a separate element, forming rooflights to the hall and stair.  Planting in front of this wall will give the appearance of a ’green wall’ almost entirely hiding the house from the view of neighbours.

    The concept for the house is for a series of internalised experiences, that create a private retreat from the bustle of its Hackney Central location. There are few windows, and most daylight and sunlight is received from roof lights and the internal courtyard. This creates an introspective house giving complete privacy for the inhabitants, and preventing any overlooking to neighbouring properties.

    Completed 2012

    rubber house portfolio tile
  • Cadogan Cafe

    Our proposal for Cadogan Cafe aims to improve the social function and attractiveness of Duke of York square in Chelsea. The café is a bold and distinct formal proposition, framed by and reacting to the particular scale, proportion and environmental conditions of the historic site.

    Recessed landscaping extends the café’s seating into the surrounding pavement. The dynamic shading system is a shifting sculptural form, appearing to hover above a transparent, glazed base. In winter, shading elements enclose a space on top of the café, unfolding in summer to reveal a platform for public art.

    In response to the RBKC Cultural Placemaking strategy, the café has a sculptural presence in its own right, but is also a flexible platform for a range of collaborative arts programmes.

    Cadogan Cafe