Edgley Design Menu
  • Ash Tree House

    The proposal is for a new-build 4 bedroom family home behind a row of large Victorian houses in the Muswell Hill Conservation Area, north London. The modern, contemporary, open plan upside down dwelling is informed by the steeply sloping site, receding into the bank to reduce its impact on the neighbouring properties whilst embracing and supporting the old large ash tree.

     

    The house is approached between two existing Victorian houses along a long driveway. The proposed home appears as a small, dark, vertically clad single storey volume with veiled windows. This appearance reduces the visual impact and protects the privacy of the occupants and the surrounding neighbours. Upon entering, the two storey space reveals itself through a descending double height staircase top lit by a dramatic long rooflight giving views to the old large ash tree. This storey houses the bedrooms and the entrance hall.

     

    The lower ground space is articulated as an open space made of concrete planes, resisting the forces of the surrounding bank, retaining the ash tree and supporting the lightweight timber construction above. The open plan kitchen, dining and living room revolve around a large private courtyard, with a study, utility and plant room accessed off the main space. A large glass roof over the kitchen creates a strong yet submissive relationship to the large old ash which rises majestically above. The two main roofs of the building are green roofs, promoting biodiversity and improving the neighbour’s outlook.

    Perspective Aerial - NE_web
  • PORTAL HOUSE

    Edgley Design recently gained planning approval for this modern, open plan five bed family home. The project will replace an existing Edwardian house to make better use of the available floor area and so providing more amenity for the occupants.

    The front façade interprets the street’s more traditional appearance in a contemporary way by breaking down its scale with framed set-backs as well as different materialities.

    In contrast, the rear façade of the building has a much more modern appearance. The living areas at ground floor level open up to the long stretched rear garden via generous glass and sliding door elements.

    A generous staircase, dramatically lit from the very top of the roof, connects the house from it’s basement all the way up to the second floor, which lies within the pitched roof space.

    Rear view 170426 web
  • Wrap House

    This scheme in Surrey involved the ‘upcycling’ of a 1960s house which was in a poor state of repair, remodelling the internal arrangement of the house, reinsulating the envelope, and re-articulating its strong external forms with a reflective stainless-steel cladding. This created a stronger connection with the beautiful surroundings both internally and externally.

    The building was cold and prone to leaks, with a dysfunctional conservatory that was hot in summer and freezing in winter. A lack of spatial coherence and connection to the surrounding landscape also affected the enjoyment and functionality of the house- in particular the bedroom wing presented an austere blank wall to the garden.

    Our initial brief was to rebuild the conservatory and re-zinc the roof, however we advised the client that the same funds could be used to re -imagine the entire house, if the conservatory was demolished and the metal cladding used for the walls instead of the roof.

    Despite the disjointed and dilapidated appearance, the underlying forms of the building were dynamic, and we carefully re-articulated these forms, accentuating them by extruding the roof overhangs to create solar shading. The main forms were wrapped in stainless steel to reflect the landscape and create a colourful, shimmering, envelope. To the garden elevation, large expanses of glass and a promenading corridor were inserted to improve the connection to the landscape.

    Completed 2014

    wrap house rear elevation
  • Ashley House

    The proposed new build family house replaces an uninhabitable existing dwelling, located in the Green Belt in Burchett’s Green, Buckinghamshire.

    The intention is for the house is to complement its surrounding context, referencing the local materials and implementing them in a subtle, modern way.

    The solid appearance of the ground floor will accommodate the more public spaces; whereas the bedrooms and bathrooms are located on the upper level, which is broken up into two timber clad volumes. Living and dining areas orientate to the south facing rear garden, which leads onto the generous terrace via glass sliding doors. An overhanging roof enables the public living spaces to expand outside and further provides shade for the south facing terrace.

    Rear view 02 low res
  • Halliford Street

    The proposal is for a detached 2-storey new build home with a lowered ground floor, creating a sensitively scaled, modern small home which is harmoniously integrated within the existing built context.

    The concept is to re-interpret the compositional elements of the Georgian buildings in the immediate context, with a white rendered element forming a base to the building, and a darker brick clad volume to the upper storey which is composed to reflect the proportion and materials of the brick upper stories of adjacent buildings.

    Halliford St Front elevation (high)
  • New Homes for Neighbourhoods Competition – Site 01

    Two schemes for two different plots were developed by Edgley Design for the RIBA New Homes for Neighbourhoods competition for Brighton & Hove.

    The aim of the competition was to develop new and innovative design ideas for social rented Council homes on small Council sites across the city of Brighton. Whilst tailoring the proposals to the circumstances of each individual sight, new approaches and typologies should be developed in order to be adaptable to further future sites.

    Site 01 is situated at a central and more urban location of Brighton and provides two units for family or shared student housing. A front garden features the main outdoor space of each unit and serves as a buffer, but also allows interaction between the living spaces on ground floor and the public street scene. The more private areas and bedrooms are located on the upper levels and to the rear orientate towards a small courtyard.

    Frederick St_Image
  • Secret House

    For Secret House we were both developer and architect for two new houses on Chapel Market in Islington.

    The site is surrounded on all sides by a high wall, and turns in on itself to form a retreat from the lively bustle of the market outside. All that is visible to the visitor is a narrow timber wall and two doors at the end of a long alleyway.

    As you enter the house the spaces gradually unfold, first into an open living area, lit by slots of light cut up into the roof. These spaces are finished in natural materials- limestone and walnut- that are inviting to the touch and the barefoot resident. As you step out into the courtyard, bare brick walls and raw timber reflect the industrial history of the site.

    Completed 2008

    A113_J3L1467 quality 6
  • Wallpaper House

    Designed as a prototype for Wallpaper Magazine’s competition in 2010, the house is inspired by Frank Lloyd Wright diagrams of houses defined by a series of walls that enclose a series of free flowing spaces without forming closed rooms. These walls are extended into the landscape, allowing the space of the ground floor to flow out into the garden, and giving the sense of a much larger house than that of the enclosure of the house.

    The house follows a simple diagram of closed privacy to the street side, with no windows and a door hidden between overlapping walls, opening up to the private garden side, and two private pods floating above for the two bedrooms. Frameless glass walls become almost invisible, with doors and kitchens hidden from view, giving an impression of an entirely open ground floor with the bedrooms floating above a layered composition of planes.

    The layout is designed around a response to environment and varied living patterns- rather than a single open space. It is also designed so it could be self built very simply- the ground floor planes can be built from any available local material, in this case the local Cotswold stone, however anything from straw bales to brick could be substituted. The two timber framed bedroom pods could then be manufactured off site and delivered fully fitted, again in a variety of cladding materials, here black
    stained timber to echo the local traditional barn construction.

    The prototype offers great flexibility, both in use through a simple open plan layout that can be partitioned off with sliding doors, but also in concept as the plan configuration can be adapted to different site orientations and house sizes, with extra bedroom pods to create a larger house.

    View the Wallpaper page here.

    1003 PR 100406 monochromeohneglas3 website
  • New Homes for Neighbouroods Competition – Site 02

    Two schemes for two different plots were developed by Edgley Design for the RIBA New Homes for Neighbourhoods competition for Brighton & Hove.

    The aim of the competition was to develop new and innovative design ideas for social rented Council homes on small Council sites across the city of Brighton. Whilst tailoring the proposals to the circumstances of each individual sight, new approaches and typologies should be developed in order to be adaptable to further future sites.

    Site 02 occupies a much more rural area in the city of Brighton. The scheme provides three units for family housing and is arranged in a diagonal plan that opens the views out to the south and allows the car access to function. Windows are arranged so that internal views out look directly to the gardens maintaining privacy to neighbours with no windows overlooking boundaries. Each unit has a private decking to the south. A few steps down from the private decking lead to a south facing, generous communal garden with views down the hill. In this scheme it is also possible to separate the communal garden into smaller private gardens, if preferred. A terrace on the first floor level gives additional outdoor space to the master bedroom.

    Hinton Close_Image