Edgley Design Menu
  • Godson Street

    Godson Street is a Community Joint Venture project in collaboration with Spaced Out Architecture in Islington, London. The three partner groups, led by Jake Edgley (director of Edgley Design), Chris Joannou (CKS partnership) and James Engel (director of Spaced Out Architecture) were neighbours of the vacant site, and formed a JV partnership to buy and develop the scheme.

    The brief was to create a mixed-use building which would meet the varying needs of the JV partners; expressing the individuality of stakeholders while bringing this ‘difference’ together in a harmonious overall scheme.

    Five mixed use buildings are created, with commercial space to ground and basement and residential apartments above, and a townhouse to the north.

    Completed 2016

    160202_Edgley_GodsonSt_002_brass edited
  • Pear Tree House

    The concept for this backland house in South East London began with a 100 year old pear tree, a remnant of the site’s history as a Victorian fruit orchard. The house has been built around this tree in two volumes, linked by a glass walkway. Pear Tree House

    The clients wanted to preserve the character of the site and evoke its history through the building. To this end there is a simple aesthetic concept to emphasis the vertical articulation of the building with views through the building defined by slender vertical elements which echo the experience of looking through trees.

    Board marked concrete to the ground floor walls supports a timber box at first floor, with openings framed by gold aluminium trims.

    Completed 2014

    03_EdgleyDesign_PearTreeHouse
  • Manor Studio

    Edgley Design has been awarded planning for this ambitious new scheme working alongside London Russian Ballet School to dramatically enlarge their dance studios and teaching spaces in Clapham, South London.

    There are presently three small studios which limit the number of students able to attend the school.

    The new scheme works with the existing grade II listed building, adding a pristine new studio volume floating above a new auditorium in the basement.  The new studio is separated from the original listed facade, retaining and incorporating the character of the existing building into the new spaces while allowing natural light to filter down into the studio and auditorium below.

    perspective 1
  • Rubber House

    The proposal was to knock down the owner’s existing studio, and rebuild an artist’s studio with better facilities, as well as a separate two bedroom house all within the same footprint.

    The concept for the studio is for a shiny metal box, as a domesticated re-interpretation of an industrial shed.  The industrial material reflects the working nature of the studio, while this is offset by minimal detailing to give the shell a domestic quality and scale

    The main volume of the house is articulated as a black rubber clad box, tactile and seamless, in sharp contrast to the rambling greenery of the surrounding sites.  A wall wraps around this as a separate element, forming rooflights to the hall and stair.  Planting in front of this wall will give the appearance of a ’green wall’ almost entirely hiding the house from the view of neighbours.

    The concept for the house is for a series of internalised experiences, that create a private retreat from the bustle of its Hackney Central location. There are few windows, and most daylight and sunlight is received from roof lights and the internal courtyard. This creates an introspective house giving complete privacy for the inhabitants, and preventing any overlooking to neighbouring properties.

    Completed 2012

    rubber house portfolio tile
  • Courtyard House

    Courtyard House where two new build one-bed houses were constructed in place of an old silversmith’s workshop behind a row of Georgian houses in Angel, London. The workshop was demolished, the site excavated and the existing brick boundary walls underpinned to allow the construction of two jewel like courtyard houses.

    Approached through the Georgian terrace, the building appears as a beautifully crafted jewel hidden within its juxtaposed rough old boundary wall and concrete foundations. Entering into the house the top lit double height space creates drama. The light filled stair with cedar clad walls leads you to the sleeping quarters with private terrace. The open plan living dining kitchen space is lit and ventilated by a sunken courtyard, visually connecting to the archaeology of the site.

    Its anonymity is enhanced by its green roof which improves the outlook of neighbours and provides flora and fauna to an urban setting.

    Completed 2014

    PENTON ST portfolio tile
  • Upland Road

    Edgley Design recently gained planning approval for this new build family house on an empty backland site in South East London.

    The building uses shifting horizontal and vertical planes of cladding to reduce the scale of the mass. Further, the informed choice of natural materials is intended to ensure the proposal blends into its backland context.

    The plan pinwheels an enfilade series of living spaces at ground floor level around a central light-flooded, double height, galleried stairwell.

     

    pre-planning scheme no vertical lines edits
  • Morpeth Road

    The scheme, developed for a Peabody Housing competition, is situated on a long and thin site, with a variety of conditions along its length. The challenge is to create a proposal which responds to the various conditions in a flexible way, while avoiding overshadowing of neighbouring properties or any overlooking of windows.

    We wanted our proposal to give the appearance of a collection of small buildings, each with their own relationship to context, within an overall composition that gives the street a sense of place.

    The proposal is to insert a sinuous line of decorative concrete panels to ground level running the length of the street. This wall is made of a series of panels that twist and separate to allow glimpses of gardens, and interior views along the street to animate the street and create security through overlooking.
    Above this we insert a series of timber framed pods that are sized to fit on a lorry so they can be transported to site whole, reducing site time and allowing for high quality control in a factory. They are orientated either towards the street (with balconies for privacy) or parallel to give views into internal gardens. The ground level incorporates concrete elements to support the pods while acting as thermal stores.

    FINAL RENDER B
  • Tower House

    This five bedroom house is sited on a steep hillside in dense forest on the island of Bequia in the Caribbean.

    The design is inspired by traditional Moroccan courtyard houses, where a series of intimate spaces surround water, providing shelter from the sun throughout the day and cooling humidity from the pool.

    Each bedroom tower has a living space below and a private access stair. To the north of the courtyard a large hall provides eating and dining areas, and creates a sequence of spaces from a delicate balcony entrance suspended high over the treetops, through the public hall to the private towers beyond.

    Completed 2009

    DSC_8289 copy